25 juni 2016 was voor mij een prachtige dag, dit was namelijk de dag van mijn concert ter gelegenheid van mijn D-examen op euphonium. Samen met pianiste Laury de Gruyter en muziekvereniging Fusica heb ik een concert gegeven in de Ontmoetingskerk in Naaldwijk. Het was een heel mooie ervaring en een mooi afsluiten van mijn opleiding bij de SRMO.

In 2009 ben ik begonnen met lessen op trompet bij Alex Thyssen. Al vrij snel daarna, in 2010, mocht ik mijn A-examen doen op trompet. Na dit examen ben ik overgestapt op euphonium en twee jaar later heb ik ook mijn B-examen gehaald. Na mijn B-examen ben ik lessen gaan volgen bij Arne Visser en samen met Arne heb ik mij voorbereid voor mijn C-examen twee jaar later en uiteindelijk ook voor mijn D-examen weer twee jaar later. In 7 jaar tijd heb ik dus mijn D-diploma weten te behalen. 

De voorbereidingen voor mijn D-examen hebben ruim een jaar geduurd, de stukken die ik op mijn examen wilde spelen stonden al een jaar van te voren op de lessenaar om te studeren. Een jaar lijkt lang, maar dit is snel voorbij gegaan. In overleg met Arne kwam ik al snel tot een mooi gevarieerd programma voor het concert, met stukken uit verschillende muziekstijlen:

  • Johann Sebastiaan Bach                                                                
  • Vocalise, Sergei Rachmaninov
  • Euphonium Concerto, Joseph Horovitz
  • Pantomime, Philip Sparke

Met dit programma was er een goede combinatie tussen technische elementen en mooie melodische muziek. Dit maakte het voor mij als solist leuk om het beste van mezelf te laten horen, maar het was voor de luisteraar ook leuk om verschillende soorten muziek te horen.

Al snel was het 25 juni en na een jaar van voorbereidingen was de dag aangebroken waarop mijn examen concert zou plaatsvinden. Voor mij was dit een heel bijzonder concert om zelf als solist het middelpunt te zijn en na een lange voorbereiding te laten horen waar ik al die jaren voor op les ben geweest. Het was een erg mooi concert en zo een concert wordt alleen maar mooier met een goed resultaat. Ik heb het afgesloten met een resultaat van 53 punten. Voor mij was dit concert het mooiste concert wat ik heb gegeven en zal mij altijd bijblijven.

Een afsluitingsconcert betekent voor mij niet dat ik stop met spelen. Ik hoop nog lang te blijven spelen in de orkesten waar ik nu in speel en mij natuurlijk ook nog verder te ontwikkelen op muzikaal gebied door steeds weer nieuwe dingen te leren. Voor nu heb ik geen plannen om een opleiding aan het conservatorium te volgen, maar ik hoop muziek toch altijd als hobby te blijven houden. 

Rico Bleijie